2011. április 21., csütörtök

Föld Napja-Április 22.

Denis Hayes amerikai (akkor) egyetemi hallgató indította 1970. április 22-én azt a mozgalmat, amelynek a célja az emberek mozgósítása a környezetvédelem érdekében.
Ezen a dátumon világszerte különböző tevékenységeket szerveznek-takarítások, faültetések, konferenciák stb.-amellyel arra akarják felhívni az emberek figyelmét, hogy mennyire sérülékeny Földünk környezete.
A Mikesben is hagyománya van a Föld Napi rendezvényeknek, amelyek most a vakáció miatt egy hetes késéssel kerülnek sorra. Minden osztályban hirdettük, hogy elkészíthetitek valamelyik híres épület makettjét hulladékanyagokból-rossz rágondolni, hogy mennyi szemetet termelünk most az ünnepek alatt!-, illetve ruhákat és tartozékokat is készíthettek, ugyancsak hulladékból. A többi tevékenység majd iskolaidőben lesz megszervezve.
Április 22-én tehát (és nemcsak azon a napon!) "gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!"-ha csak egy szemetet emeltél fel a földről és dobtad a megfelelő helyre-akkor is tettél valamit a környezetedért!
Mellesleg mindenkinek kívánok kellemes Húsvéti ünnepeket!

2011. április 12., kedd

Gagarin

Április 12. az űrhajózás napja.
Jurij Gagarin az első emberként pontosan 50 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én jutott ki a világűrbe. Vosztok-1 űrhajójával egyszer kerülte meg a Földet, bebizonyítva, hogy megfelelő felszereléssel a világűrbeli viszonyok egy ember számára is túlélhetők. Csak 108 percet töltött a világűrben,de ez az esemény nagy lendületet adott a további űrtevékenységeknek.
A kijelölt link segítségével tallózzatok a cikkek között, sok érdekességet találtok bennük !