2011. május 10., kedd

Görögország


     Görögország rengeteg  szépséggel és látnivalóval várja vendégeit. A tengerparti mediterrán éghajlat, a türkíz tenger hívogató hullámai és az antik világ ránk maradt emlékei felejthetetlenné teszik a nyaralást.
    A Görög Köztársaság Európa , Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Teljes területének csaknem egyötödét teszi ki a sok sziget. Közülük az Égei- tenger déli részéből kiemelkedő Kréta a legnagyobb.
Szárazföldi részei a Balkán- és a Peloponnészoszi-félsziget.
Mütikász csúcs-Zeusz trónja
Legmagasabb hegysége az Olimposz (2911 m)- amelyről az ókori görögök azt hitték, hogy az istenek lakhelye.
Szantorini (Thíra)-egy kör alakú szigetcsoport-egyóriási erejű vulkanikus robbanás maradványa- szépsége miatt Görögország egyik legkeresettebb helye.

      A főváros Athén- nevét a mitológiai istennőről, Athénéről kapta - elővárosaival együtt kb. 3,5 millió lakosa van. Az egyik legnagyobb nevezetesség a fővárosból az Akropolisz- az ókorból származó épületegyüttes (a Világörökség része).


   A Thesszáliában található Meteóra kolostorok a görög szárazföld egyik legkülönösebb látványosságai. A 100- 150 méter magas sziklatornyokra először a 14. században építkeztek a szerzetesek, mert magányra és nyugalomra vágytak. Öt kolostor látogatható. Az épületek egyben múzeumok is, ahol bizánci emlékek, régi kéziratok és freskók láthatóak.
Agios Stefanos kolostor


A partvidék éghajlata általában mediterrán, enyhe és esős tél, trópusi,száraz nyár jellemzi. Az országban általában rendkívül tiszta a levegő és száraz. Sok a napsütés (300nap/év, 3000óra),ez teszi az egyik legnaposabb országgá Európában. A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé egyre csökken.
Görögországban kevés az erdő, sok az örökzöld cserjés, bükk, tölgy, pálma.

Görögország az egyik legnagyobb mazsola exportőr.
Olea europaea -vagyis az olajfa
Az olajbogyó szedés egy nagy esemény, ünneppel és vígsággal összekötött kemény munka, olyanszerű rituálé, mint a magyar embernek a szüret.
Ez csak egy kis ízelítő abból a sok érdekességből, amit Görögországról tudni kell.
A bejegyzés szerkesztésében segített Szabó Norbert (VIII. B) .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése