2012. január 13., péntek

Vulkánok

Az embereket mindig is ámulatba ejtették a füstöt, izzó kődarabokat okádó hegyek. Ha a régi korok emberei istenek munkálkodásainak hitték ezeket, ma már jól ismerjük a vulkánok keletkezésének okait.
Szeretnék bemutatni pár ismertebb-hírhedtebb vulkánt, illetve az emberiség történelmének legnagyobb vulkáni katasztrófáit.

VEZÚV- Nápolytól 9 km-re helyezkedik el(Olaszország). Kb. 3 millió lakos él a környékén, ezért is tartják az egyik legveszélyesebb tűzhányónak.Hosszabb szunnyadó időszakok előzik meg a kitöréseit, az utolsó 1944-ben volt. A leghíresebb kitörése Kr. u.79-ben volt, amikor legalább 12000 ember veszítette életét és a vulkán 20 km-es körzetében minden település elpusztult. A vulkáni hamu betemette Pompej városát, a romokat csak 250 éve fedezték fel és azóta is tart a feltárás.
Pompei romjai-háttérben a Vezúv





SZANTORINI- az Égei-tengerben található vulkanikus szigetcsoport. 3600 évvel ezelőtt bekövetkezett robbanásos kitörés alakította ki jellegzetes alakját.



TAMBORA- Indonézia egyik vulkánja. 1815-ben olyan nagy erejű kitörése volt- 90 000 emberáldozat, hatalmas mennyiségű vulkáni anyag- hogy az egész Földön érezhető volt a hatása. Az 1816-os esztendőt így jegyezték fel:"év amikor nem volt nyár"-ugyanis a levegőbe került vulkáni hamu miatt a napsugarak nem tudták felmelegíteni a földfelszínt, júliusi fagyokat és havazást idézve elő az északi féltekén.

A Tambora kalderája (kiszélesedett kráter) 6000 m széles

KRAKATAU-1883-as kitörése állítólag a világtörténelem legnagyobb hangkitörését hozta létre- még 5 000 km-re is hallották!! A robbanásból származó vulkáni por még évekig a levegőben lebegett,a legtöbb emberáldozat azonban a kitörés miatt keletkezett szökőár számlájára írható. A sziget háromnegyede a robbanáskor a levegőbe repült.

A sárga vonal jelzi az eredeti sziget körvonalait  az 1883-as kitörés előtt. 1927-ben egy új vulkán jelent meg, melyet Krakatau gyermekének (Anak Krakatau) neveztek el.


MONT PELEE- Közép-Amerikában található, Martinique-szigetén. Leghírhedtebb kitörése 1902-ben volt. A kitörés történetét elolvashatod itt.



A MT. SAINT HELENS vulkán egyike a rengeteg amerikai vulkánnak. 1980-ban bekövetkezett robbanásos kitörését alaposan tanulmányozták, az előjeleket és a kitörés minden mozzanatát. Habár a vulkán környékén sok száz négyzetméteres körzetben pusztított izzó gázfelhő, láva, iszapár- mégis csak 50 emberáldozata volt (annál nagyobb anyagi kár!!) mivel a hatóságok idejében értesítették és kitelepítették a lakosságot.

A robbanás következtében (1980) a csúcs helyén ma egy patkó alakú katlan létezik.


A HAWAII-SZIGETEK mindegyike vulkáni tevékenység eredménye. Aktív vulkánjainak (Mauna Kea, Mauna Loa, Kilauea) kitörései csendesek, híg lávájuk gyorsan eléri az óceánt.



ETNA- Szicíliában- Európa legmagasabb és legszorgalmasabb vulkánja, majdnem minden évben van kitörése.

Etna-előtérben Catania városa.

Nincsenek megjegyzések: